miercuri, 15 octombrie 2008

Domnul Trandafir vs Domnul Vucea

Astazi, profesorii au facut greva. In urma manifestatiei, a ramas ca le vor creste lefurile cu 50%- scrie la gazeta.
Eu, in calitate de contribuabil, am o mare dilema: de ce?

Sunt de acord cu urmatoarele aspecte:
1. ca sa-ti faci treaba bine, trebuie sa nu ai mereu in fundal un zumzait de intrebari: “ce pun eu pe masa?”, “cu ce-l tin eu pe ala mic la facultate?”etc.
2. e o chestiune de demnitate – nu poti sa-l platesti pe cel care educa mai rau decat pe, nu stiu, vanzatoarea din mall. Sau daca o faci, nu te mira de ce cimpanzeii cei mici (care aud la alde ma-sa ca tot ce e sub Nike e cah!) nu-l asculta de niciun fel.
3. nu poti munci eficient daca te simti nedreptatit- iar profesorii au fost ani de-a randul.

DAR, nu sunt de acord ca toate salariile sa creasca. Daca omuletii de azi sunt cum sunt, e si vina profesorilor. E drept, ca atunci cand un copil nu invata mai nimic acasa, nu prea ai ce sa-i faci in cinci ore la scoala. Totusi, treaba profesorilor nu e sa predea doar geografie, matematica, franceza etc, ci sa-i faca sa pretuiasca harnicia, sa aprecieze replica&dialogul, sa se simta mai cool daca stiu decat daca nu stiu, sa-i invete sa fie ordonati in gandire, sa fie capabili de o discutie coerenta, la obiect, cu argumente. Asta se invata si la fizica, nu trebuie vreo disciplina separata.

Poate ca ar fi fost mai productiv ca onor ministerul sa-si fi pus oamenii la treaba pentru a elabora un sistem de marire a salariilor care sa tina cont de rezultate (rezultate la olimpiade, bacalaureat, admitere in urmatorul ciclu de studiu etc). Eu cred ca trebuie neaparat crescute salariile incepatorilor, ca sa nu mai ajunga in invatamant doar cei slab pregatiri, pe care nu-i incape sistemul privat, asa cum s-a intamplat in ultimul timp. Iar in rest- dupa cat si cum munceste fiecare.

Niciun comentariu: